Úroky na hypotéky sú na dne, môžu zdražieť

28.07.2015 10:59

Úroky na hypotéky sú na dne, môžu zdražieť

Kto zvažuje novú hypotéku alebo zmenu, mal by sa ponáhľať. Prečo? Na jeseň bude mať zrejme horší úrok, ako keby si požičiaval teraz. Bežný človek dnes získa v banke na Slovensku hypotéku aj za 1,9 alebo 2 percentá. A nemusí až tak obiehať banky alebo s nimi vyjednávať. V máji bol priemerný úrok za celý náš trh 2,49 percenta (aktuálnejší údaj zatiaľ nie je), predtým v apríli 2,59 percenta. No z ponúk bánk sa dá vyčítať, že úroky na hypotéky sa už v poslednom čase znižujú iba sporadicky, jedna banka ich v júli mierne dvihla.

POROVNANIE S ČESKOM

UniCredit Bank vysvetľuje zvýšenie úrokov o 0,1 percenta tým, že iba reaguje na situáciu na trhu. "Úrokové sadzby na hypotékach dosiahli už svoje historické dno, stále sú však na historických minimách," povedala hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková. V Česku dvihli v poslednom čase úroky na hypotéky dve banky, aj keď tiež nie viac ako o 0,1 až 0,3 percenta. Rovnako sa tam špekuluje, že hypotéky už viac nezlacnejú a že prepad úrokov,sa zastavil. Aby sme boli dôslední, Česi vedia získať v priemere hypotéku (v českých korunách) predsa len trochu lacnejšie ako slovenskí žiadatelia v eurách. Dokonca ju majú teraz za cenu, ktorá zodpovedá priemeru krajín v eurozóne (Česko tam nie je). Od roku 2008 sa stalo iba dvakrát, že priemerný úrok na hypotéku bol u nás nižší ako v Českej republike. Raz to bolo v máji 2008 (no iba v máji) a potom počas krízy v novembri a decembri 2009. No rozdiel v úrokoch bol veľmi tesný. Obe krajiny však po celý čas zaostávali v priemerných sadzbách na hypotéky dosť významne za Rakúskom.

PREČO HYPOTÉKY UŽ NEZLACNEJÚ

Čo nasvedčuje tomu, že úroky na úvery na bývanie na Slovensku už nezlacnejú? "Vnímam to cez úroky na bankových vkladoch. Najväčšie banky ponúkajú na ročný vklad už iba úrok 0,1 percenta," hovorí Pavel Škriniar, ktorý analyzuje hypotéky pre portál Finančná hitparáda. A nie je to tak dávno, čo začalo rásť úročenie nemeckých štátnych dlhopisov. Nemeckej vláde sa tak mierne predražili pôžičky. To tiež ovplyvňuje úročenie hypoték. "S úrokmi sme na dne, ide iba o to, kedy a o koľko sa začnú dvíhať," hovorí Škriniar. Vývoj úrokov mohla trochu ovplyvniť svojimi odporúčaniami aj Národná banka Slovenska. Bankám povedala, že nie je dobré, ak dajú 100-percentné financovanie úveru na bývanie takmer každému, kto o to požiada. "Obmedzenie 100-percentných hypoték, samozrejme, zobralo bankám časť biznisu. Časť klientov, ktorí nemajú vlastné úspory, si povie, že nechcú aj spotrebný úver, a kúpu bytu radšej odložia," hovorí Tomáš Legerský, oblastný riaditeľ Allianzu. Poisťovňa je od tohto roku aj sprostredkovateľom hypoték. Banky tiež musia robiť záťažové testovanie klientov, či by zvládli hypotéku, ak by mala o dva percentuálne body vyšší úrok. Stúpla tak pravdepodobnosť, že buď dajú žiadateľom menšiu hypotéku, alebo im dvihnú úrok. Ekonómovia v Česku nečakajú, že by sa úročenie hypoték začalo dvíhať prudšie. "Zatiaľ nič nenasvedčuje ani tomu, že by malo výraznejšie rásť na Slovensku. Skôr sa dá očakávať stagnácia úrokových sadzieb," hovorí Maroš Ovčarik, analytik portálu Finančný kompas. Predsa len, aj ECB drží svoje sadzby veľmi nízko, ak by naše banky začali dvíhať úroky, len ťažko by vysvetľovali prečo.

ČO SA MÔŽE STAŤ V SEPTEMBRI

Ak teda úroky stúpnu, hoci aj mierne, kedy najskôr by sa tak mohlo stať? Môžeme si pomôcť kampaňami bánk, aj vďaka ktorým sú hypotéky lacnejšie. "Viaceré banky avizujú, že kampane na hypotéky potiahnu do konca augusta. Bude zaujímavé sledovať, čo sa stane na trhu v septembri. Myslím si, že ich úročenie pre priemerného klienta stúpne, odhadujem, že o 0,1 až 0,3 percentuálneho bodu," hovorí Legerský. V praxi by to znamenalo, že záujemca o hypotéku by namiesto úroku trebárs 2,2 percenta dostal napríklad úrok 2,5 percenta. Možností, keď by mohli úroky ešte klesnúť, tak nezostáva veľa, ak vylúčime niečo neočakávané. "Keď banky znížia maržu, úroky môžu klesnúť. Ak ju neznížia, sme s úrokmi na dne," hovorí Škriniar. Maroš Ovčarik vysvetľuje, aké asi vysoké marže si banky pýtajú: v jednej z bánk je napríklad základná sadzba pri trojročnej fixácii 1,65 percenta a marža banky pri sadzbe 2,05 percenta je tak 0,40 percenta. Samozrejme, ak klient podpíše vyššiu sadzbu, marža banky sa tiež zvýši. "Nemyslím si, že banky siahnu na svoje marže," ukazuje realitu Ovčarik. Údaje Európskej centrálnej banky ukazujú, že Slovensko bolo v máji niekde v strede medzi krajinami eurozóny, ak porovnávame výšku priemerného úročenia hypoték. A nebolo až tak ďaleko od priemernej sadzby eurozóny. Pred rokom v máji sa hypotéky u nás úročili v priemere sadzbou 3,38 percenta, aj rozdiel oproti priemeru eurozóny bol väčší.

Banky avizujú, že kampane na hypotéky potiahnu do konca augusta. Bude zaujímavé sledovať, čo sa stane na trhu v septembri.

Tomáš Legenéský, oblastný riaditeľ Allianzu

ČO  MÔŽETE TERAZ ? 

Nechajte si ponuku vypracovať u nás. Obraťte sa na svojho poradcu pre poistenie alebo hypotekarného špecialistu v Allianz - Slovenskej poisťovni.