Tieto opatrenia zaplatíte z vašej peňaženky

16.12.2016 14:26

 

Aby minister financií naplnil štátnu kasu toľkými peniazmi, koľko potrebuje napríklad na záchranu Všeobecnej zdravotnej poisťovne, na rozširujúci sa úradnícky aparát či vlaky zadarmo, musel zvýšiť napríklad dane či odvody, ktoré sú hlavným príjmom štátu. V budúcom roku by z nich štát mal mať celkovo príjmy viac ako 21 miliárd eur.

V niektorých prípadoch sa vyššie platby do rozpočtu týkajú síce firiem, no v konečnom dôsledku ich zaplatia ľudia. Prinášam Vám prehľad tých zmien, ktoré budú mať dosah na peňaženky obyčajných ľudí.

1. Vyššie poplatky u operátora či v poisťovniach

Zmeniť sa má odvod pre takzvané regulované odvetvia, dotkne sa to aj ľudí. Podniky napríklad v oblasti energetiky, poisťovníctva, verejného zdravotného poistenia, elektronických komunikácií, poštových služieb či letectva budú platiť od januára vyšší odvod, namiesto súčasných 0,00363 až 0,00726. V dôsledku toho by štátna kasa mala byť každý rok bohatšia o 76 miliónov eur. "Spoločnosti zrejme tento náklad navyše pretavia do vyšších poplatkov či cien za svoje služby," hovorí prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

2. Odvod z neživotného poistenia

Odvod sa bude platiť z novo uzavretých poistiek, teda takých, ktoré ľudia podpíšu od 1. januára 2017. Nový odvod má byť vo výške osem percent a budú ho platiť poisťovne zo všetkých neživotných poistiek, ako sú havarijná, poistka majetku, domácnosti či zodpovednosti za škodu.

Aj napriek tomu, že ho budú platiť poisťovne, nový odvod sa dotkne aj ľudí. Slovenská asociácia poisťovní dokonca vystríhala, že ceny poistiek sa pre ľudí po zavedení odvodu zdvihnú až o dvanásť percent. V súčasnosti ešte žiadna poisťovňa nechce presne povedať, kedy, ktoré produkty a o koľko bude zdražovať. Záležať to bude aj na konkurencii.

3. Cigarety budú drahšie

Daň z tabakových výrobkov porastie. Zvyšovať sa nebudú skokovo, ale postupne až do roku 2019. S rastom sadzieb vzrastú aj ceny cigariet. Podľa ministra financií Petra Kažimíra by tak cena najpredávanejších cigariet mohla pri každom zvýšení stúpnuť o zhruba desať centov na škatuľku. Čiže, ak dnes fajčiar platí za škatuľku cigariet 3,1 eura, od januára to bude 3,2 eura. Za výraznejšie zvyšovanie cien najmä lacnejších cigariet môže dvíhanie takzvanej minimálnej sadzby dane z cigariet. Tá je v súčasnosti 91 eur na tisíc kusov. Od roku 2019 by už mala byť sto eur na tisíc kusov. V budúcom roku by mal štát na zmenách zarobiť okolo 60 miliónov eur. Odborníci tvrdia, že ak už vláda zvyšuje daň z tabaku, mali by peniaze z nej ísť na prevenciu či medicínu.

 

4. Vyššie zdravotné a sociálne odvody

Od januára sa mení aj maximálna hranica na sociálne odvody. Kým doteraz bola stanovená ako 4290 eur za mesiac, čo je päťnásobok priemernej mzdy, od budúceho roka stúpla na 6181 eur mesačne, teda sedemnásobok priemernej mzdy. To znamená, že zmena sa dotkne všetkých, ktorí zarábajú viac ako 4290 eur, zamestnancov i živnostníkov. Doteraz totiž platili odvody maximálne z tejto sumy, po novom budú platiť viac. Počas roka by sa mala zase úplne zrušiť hranica na platenie zdravotných odvodov.