Poistné podvody aj v ambulanciách

17.03.2016 18:19

Štyria poisťovací agenti spolu s dvanástimi lekármi z okolia Martina a Žiliny fingovali úrazy. 

Teraz čelia obvineniu z poisťovacieho podvodu.


   Nezdravé pomery v slovenskom zdravotníctve dokreslil nedávny prípad, do ktorého je zapletených 12 lekárov z okolia Martina i Žiliny. Tí mali v spolupráci so 4 poisťovacími agentmi fingovať úrazy.

   Chceli pre seba alebo iné osoby získať finančný prospech tým, že od poisťovní vylákajú finančnú hotovosť z úrazového a životného poistenia.
Obvinení Tibor M. (45), Igor K. (54), Janka Č. (48) a Eduard U. (49) mali vyhľadávať a oslovovať potenciálnych poistencov, predovšetkým vo veku 18 až 26 rokov a následne s nimi uzatvárať zmluvy o úrazovom poistení alebo iné typy obdobných poistných zmlúv za vopred dohodnutú províziu z budúceho podielu na zisku z vylákaného poistného plnenia. Potom ich mali usmerňovať, aby s odstupom dvoch až troch mesiacov, deklarovali úraz, ktorý však nezodpovedal realite. Následne s nimi mali spisovať hlásenia poistných udalostí, alebo im pomáhať pri uplatňovaní si neoprávnených poistných plnení. Takisto mali hlásiť poistné udalosti bez vedomia poistených osôb.
  Fingovať úrazy im pomáhalo dvanásť lekárov nezávisle od seba. Polícia z toho obvinila Jána R. (53), Oleksandra B. (39), Floriána B. (58), Miroslava Č. (53), Moniku N. (49), Petra S. (38), Adriana L. (40), Erika V. (39), Petra T. (63), Oleksandra L. (38), Róberta S. (47) a Simona V. (40).

Niektorí z aktérov sú už vo väzbe
   Väčšina z dvanástich obvinených lekárov by mala pôsobiť v Martine, dvaja až štyria v Žiline. Zväčša má ísť o súkromných lekárov zo súkromných ambulancií či neštátnych zdravotníckych zariadení. Lekári sa zatiaľ k prípadu nechcú vyjadrovať.

Polícia vyšetruje tento prípad od roku 2013 a v máji mimulého roka začala trestné stíhanie. Pred niekoľkými dňami zasahovalo v zdravotníckych zariadeniach v Žilinskom kraji 67 policajtov, ktorí prehľadávali ambulancie a hľadali usvedčujúce materiály.
   Následne vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru vzniesol obvinenie voči šestnástim osobám pre obzvlášť závažný zločin poisťovacieho podvodu.
  Obvinení Tibor M., Igor K. a Eduard U. sa v súčasnosti nachádzajú vo väzbe. V prípade dokázania viny hrozí prvému menovanému trest odňatia slobody v trvaní 10 až 15 rokov, ostatným obvineným 5 až 12 rokov.

Konaním tejto skupiny mala podľa polície vzniknúť škoda veľkého rozsahu. Niektoré média špekulujú až o sume 700-tisíc €.