Kolízia so zverou

18.10.2017 10:16

Poškodenie čelného skla vozidla kamienkom, ktorý priletel spod kolies cudzieho auta, je poistnou udalosťou. Väčšina poisťovní vám škodu uhradí z havarijnej poistky podľa výšky vašej spoluúčasti a bez toho, aby ste poznali vinníka. Ak škoda nepresahuje 4-tisíc eur, nemusíte privolať ani políciu. Iné je, ak vám do cesty vbehne zviera. Ide tiež o poistnú udalosť, v každom prípade však musíte privolať aj políciu. A to bez ohľadu na výšku škody a bez ohľadu na to, či je vozidlo vaše alebo patrí lízingovej spoločnosti. 

Ak k zrážke dôjde, je potrebné privolať nielen políciu a spísať záznam o dopravnej nehode, ale aj člena poľovníckeho združenia alebo majiteľa zvieraťa. V prípade usmrtenia môžu žiadať od vinníka náhradu škody, ktorá je hradená z povinného zmluvného poistenia. Neriešte situáciu tak, že si zviera hodíte pod kapotu, môžete byť obvinení z pytliactva.
 

Kuriózne prípady

Poisťovne riešili aj kuriózne zrážky. Generali Poisťovňa zaznamenala prípad, keď jeleň prerazil čelné sklo auta a vodiča parohami vážne zranil na tvári, čím mu natrvalo poškodil zrak. 

Ďalším takýmto prípadom bolo, keď v noci skrížili diviaky cestu autu, v ktorom sa viezli traja ľudia. Náraz bol taký silný, že vozidlo odhodilo do priekopy, kde sa prevrátilo. Zranili sa pritom dvaja cestujúci. 

Po zrážke kravy s kamiónom Komunálna poisťovňa uhradila z poistky asi 11-tisíc eur. Riešila aj prípad s poistnou zmluvou platnou len deň. Išlo o zrážku nového vozidla bez evidenčného čísla so zvieraťom. Venujte preto zvýšenú pozornosť úsekom označených značkami, ktoré upozorňujú na pohyb zvierat. 


Vyplatenie poistky

Alkohol, drogy alebo jazda bez vodičáku, to sú dôvody, pre ktoré vám poisťovňa škodu neuhradí. Avšak ani vtedy, ak svojho miláčika prevážate v aute a roztrhá vám sedačky, prípadne poškriabe palubovku. Ak však škody na mechanických a elektronických častiach vozidla spôsobia hlodavce, môžete počítať s plnením. Prepláca sa škoda do výšky ceny potrebnej na opravu auta v partnerskom servise. Klient platí len  spoluúčasť.

Rozhryzené káble

Ak sa preukáže, že vodič bol počas nehody opitý, poisťovňa môže z havarijného poistenia krátiť alebo aj odmietnuť plnenie. Pri plnení z povinného zmluvného poistenia si od takéhoto vodiča môže poisťovňa nárokovať náhradu preplatenej škody na aute poškodeného.

Škoda v plnej výške

V poisťovni Allianz na krytie škody po zrážke so zverou potrebujete v rámci havarijného poistenia mať poistené riziko "zrážka so zverou", ktoré pokrýva akékoľvek poškodenie alebo zničenie poisteného vozidla po náraze alebo zrážke so zvieraťom. Môžete si vybrať zo štyroch poistných modulov. Riziko zrážky so zverou je automaticky súčasťou krytia pri dvoch z nich. "Škodu hradíme v takom rozsahu, v akom bola spôsobená. Aj akékoľvek škody na vozidle spôsobené hlodavcami, či už ide o poškodenie alebo zničenie vozidla, sú kryté už v základnom balíku nášho havarijného poistenia," vraví Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie. Za minulý rok Allianz eviduje 2 489 škôd spôsobených zrážkou so zverou v celkovej hodnote vyše 3,62 milióna eur.

Čo robiť, ak zrazíte zviera

- v každom prípade musíte privolať políciu – ak udalosť napĺňa znaky škodovej udalosti, policajt spíše záznam
- oznámte to poľovnému združeniu alebo majiteľovi, a podľa potreby aj správcovi cesty
- nahláste to poisťovni buď telefonicky, cez internet alebo cez aplikáciu, prípadne osobne na pobočke
- poisťovňa následne preskúma okolnosti vzniku škody a rozsah poškodenia