Dovolenka a kuriozity Slovákov v zahraničí

29.05.2017 16:52

Aj vy sa už neviete dočkať vytúženej dovolenky? Pozor, aby sa z pár dní oddychu a zábavy nestala nočná mora. Pri úraze a chorobe totiž bez poistenia zacvakáte aj desaťtisíce eur. Pozrite, s akými kuriozitami sa pasovali Slováci na minuloročných dovolenkách.

Pred cestou do zahraničia si vybavte Európsky zdravotný preukaz alebo cestovné poistenie.

Zdá sa, že Slováci minulý rok cestovali menej, no do exotickejších destinácií. Hlásenie o škodách do poisťovní prichádzali doslova z celého sveta. "Minulý rok nám klienti nahlásili škody z cestovného poistenia zo 111-tich krajín sveta. Riešili sme poistné udalosti aj v takých exotických destináciách ako Guatemala, Palau, Kongo, Uganda, Kambodža, Mjanmarsko či Kajmanské ostrovy," vyratúva Milan Rajec z poisťovne Allianz.

Najviac poistných škôd už tradične riešia poisťovne v júli a auguste, kedy vrcholí dovolenková sezóna. Cieľovú destináciu Slovákov minulý rok ovplyvnila aj geopolitická situácia a časté teroristické útoky. Kým predtým bolo najnavštevovanejšie Turecko, minulý rok sa to zmenilo a Slováci si najčastejšie vyberali Grécko.

Keď je dovolenka tragédiou

O tom, že cestovanie bez poistenia je veľké riziko, ktoré vás v prípade úrazu či choroby môže vyjsť poriadne draho, svedčia každý rok štatistiky poistných udalostí. V roku 2016 bola najväčšou poistnou udalosťou pre poisťovňu Allianz smrť klienta v Nemecku, ktorý pri prechádzke so psom spadol do rieky a utopil sa. Celkové náklady za smrť úrazom, vrátane repatriácie a odškodnenia pre pozostalých sa vyšplhali na takmer 72-tisíc eur.

Ďalšou veľkou poistnou udalosťou bol úraz v Egypte, pri ktorom dovolenkár dostal krvácanie do mozgu. Náklady za liečbu a zdravotnú starostlivosť boli vo výške takmer 45-tisíc eur. V ďalšom prípade komplikovaná zlomenina nohy v Grécku vyšla na takmer 31-tisíc eur.

Iný Slovák dostal počas pobytu v Libérii zápal slepého čreva a potreboval akútnu operáciu. Keďže daná nemocnica nebola vhodne vybavená pre tento typ zákroku, klient bol letecky prepravený do nemocnice na Pobreží Slonoviny. Za zdravotnú starostlivosť, vrátane transportu poisťovňa uhradila takmer 24-tisíc eur.

Ďalší dovolenkár pri jazde na štvorkolke v Nórsku havaroval a utrpel viacnásobnú zlomeninu. Účet za nehodu bol vyše 19-tisíc eur. Netradičnú poistnú udalosť sme riešili aj v Thajsku, kde klienta počas večernej prechádzky napadol miestny pes a poranil mu dolné a horné končatiny. Ošetrenie stálo 2000 eur.