Ako postupovať pri hospitalizácii v nemocnici v zahraničí

14.07.2017 15:44

Dostali ste sa počas dovolenky do nemocnice? Poradíme vám, ako to tam zvládnete

 

Ostať v nemocnici v zahraničí je o to nepríjemnejšie, že sa boríme s jazykovou bariérou, cudzím prostredím a neistotou, či vôbec odletíme s našou rodinou po skončení zájazdu domov. Ako zvládnuť pobyt v zahraničnej nemocnici s komerčným poistením alebo s kartičkou európskeho poistenia.

Napríklad sme na dovolenke v rezorte. Dostaneme prudké kŕče v žalúdku. Ako by sme mali postupovať?

V prípade, že máte len kartičku európskeho poistenia a nechcete platiť za ošetrenie na súkromnej klinike, potrebujete sa dostať do najbližšieho štátneho zdravotníckeho zariadenia. V inom členskom štáte EÚ máte nárok na poskytnutie potrebnej zdravotnej starostlivosti v rozsahu, aký sa poskytuje domácim a za podmienok ktoré sú platné v danom štáte. Ak by ste potrebovali záchranku, môžete v nej skúsiť povedať, aby vás odviezli do štátnej nemocnice – rozhodnutie však urobia záchranári po posúdení vášho zdravotného stavu a vzdialenosti takejto nemocnice.

V prípade, že máte uzatvorené cestovné poistenie, treba zavolať na asistenčnú službu. Číslo nájdete na svojej poistnej kartičke a k dispozícii je 24 hodín, 7 dní v týždni. Odporučia vám najvhodnejšie zdravotnícke zariadenie a nemusíte riešiť, či pôjde o súkromné alebo štátne.

Už sme v nemocnici, máme nárok na tlmočníka, ak nám tam nikto nerozumie? Kto nám ho preplatí?

Nakoľko služby tlmočníka nie je možné hradiť z verejného zdravotného poistenia, tu vám pomôže len komerčné poistenie. Zabezpečí vám ho asistenčná služba, ktorú by ste v tomto prípade mali kontaktovať so žiadosťou o pomoc.

Čo ak treba v nemocnici ostať? Čo bude s našim zájazdom a rodinou? Ako sa dostaneme domov?

V tomto prípade treba opäť siahnuť po komerčnom poistení. Asistenčná spoločnosť zabezpečí pre klienta prepravu domov, ak nebude môcť zo zdravotných dôvodov použiť pôvodne predpokladaný dopravný prostriedok. A postarajú aj o rodinu. Ak skončí v nemocnici Vaše dieťa alebo Váš partner budete tam môcť zostať s ním – náklady preplatí poisťovňa. To isté platí, ak by ste v nemocnici ostali aj Vy. Poisťovňa preplatí náklady na vašu cestu a ubytovanie.

Aké budú naše kroky po návrate zo zahraničnej nemocnice? Máme nejaké povinnosti voči poisťovniam – či už zdravotnej alebo aj komerčnej?

Je vhodné si vopred zistiť, aká je vaša spoluúčasť za ošetrenie – tá je iná v každom členskom štáte. Ak spoluúčasť neplatíte a ošetrili vás v štátnom zariadení, po návrate domov už nemusíte nikam chodiť, ani nikam písať.

V prípade, že ste použili svoje komerčné poistenie a zdravotné ošetrenie ste riešili s asistenčnou službou, rovnako nemusíte urobiť nič navyše. Ak ste však dostali účet dodatočne alebo niečo platili v hotovosti, potrebujete tieto doklady doručiť poisťovni spolu s Oznámením o škodovej udalosti.