5 rád ako si dobre vybrať povinné zmluvné poistenie

07.11.2017 11:24

Ako si vybrať správne povinné zmluvné poistenie pre svoje auto? Nuž, pokiaľ sa rozhodnete len na základe ceny, mohli by ste si vybrať nevhodne

Nízka cena nie je dobré kritérium - nesprávny výber vás môže pri prvej poistnej udalosti dobehnúť.

.Prinášam vám rady, ako sa zorientovať v širokej ponuke povinného zmluvného poistenia.

 

1. Poistka cez internet nemusí byť najlacnejšia.Porovnajte si ponuku z internetu s ponukou od sprostredkovateľa.

 

2.Zaujímajte sa o PZP včas - aspoň 2 mesiace pred koncom. Pri zmene poisťovne musí poisťovňa výpoveď obdržať najneskôr 6 mesiacov pred koncom zmluvy. Najlepšie je odniesť výpoveď osobne v 2 exemplároch a jeden si nechať potvrdiť (pri pošte sa poisťovňa môže vyhovoriť, že výpoveď neprišla v lehote a vy neviete dokázať opak).

3. Ukončiť zmluvu pre neplatenie nie je úplne vhodné.

Ak výpoveď nestihnete, nie ste povinní zostať v pôvodnej ďalší rok. Novú poistku skrátka nezaplatíte a vám zmluvu vypovie.
Má to však dve úskalia: aj keď ste do momentu, kedy vám vypovie zmluvu pre neplatenie, teoreticky , môže (pre neuhradené poistné) odmietnuť zaplatiť za škodu, ktorú ste autom spôsobili. Zmeniť môžete až potom, ako vám oznámi vypovedanie zmluvy (ak zmluvu uzavriete skôr, nebude platná – pôjde o tzv. súbeh zmlúv, ktorý nie je možný).

 

4. Preskúmajte podmienky Asistenčnej služby

Asistenčné služby zahŕňajú servis pri nečakanej poruche auta. Môže obsahovať opravu auta na mieste, výmenu pneumatiky, doplnenie benzínu, odtiahnutie do najbližšieho servisu a ďalšie služby nielen na Slovensku ale aj v zahraničí. Niektoré asistenčné služby majú finančný strop a niektoré obsahujú len určité z vymenovaných služieb alebo sa vzťahujú len na územie Slovenska. Preto by ste porovnaniu asistenčnej služby mali venovať pozornosť a zamerať sa na takú kombináciu, ktorá najviac vyhovuje vašim požiadavkám.

5. Preverte si referencie

Referencie k sa na internete hľadajú ťažšie, na rozdiel od havarijného (majiteľ väčšinou nerieši rýchlosť plnenia, keďže sa týka niekoho iného). Referencie vám poskytne finančný sprostredkovateľ, ktorý pomáha klientom pri poistných udalostiach a presne vie, ktorá je problematická.